Vitality2day

Your help to sustainable health and redesigning your body

Parabener del 2 – Farliga eller inte?

Är parabener farliga?
I början av 2000-talet började det komma olika rapporter om att parabener innehåller ämnen som kan vara hormonstörande och då påverka människor och miljö genom att ibland hämma och ibland öka effekten av hormoner. Ett antal omdebatterade undersökningar pekar på ett sammanhang mellan kända, hormonstörande ämnen och en reducering av antalet sperma och ökning av chansen för testikelcancer för män. Det finns också misstankar om att parabener kan vara allergiframkallande. I och med dessa rapporter började man leta efter ersättningar.

EU:s oberoende vetenskapliga expertgrupp SCCP (Scientific Committee on Consumer Products) undersöker om ett ämne är farligt eller inte och i så fall bör förbjudas. 2010 ansåg SCCP att det inte fanns tillräckligt mycket bevis för att konkludera parabener som farligt och 22 mars, 2011 kom ytterligare en rapport i vilken parabener än en gång bedöms som säkra.

Varför pratas det fortfarande om faran med parabener?
Att parabener är hormonstörande är självklart någonting att ta på allvar, men frågan är varför just parabener blivit så uppmärksammade. Sanningen är att mängden parabener och sålunda hormonstörande ämnen vi får i oss via hudvårdsprodukter är ungefär det samma som om vi skulle äta ett p-piller. Det rör sig alltså om extremt små mängder.

Parabener är ett ord som är lätt att komma ihåg och lätt att förstå. Dessutom är det inte ett ämne som tvungetvis kostar komsetikaindustrin särskilt mycket pengar att plocka bort (jmfr med exempelvis mineralolja). Tyvärr är det så att parabener fortfarande är det mest kontrollerade och välkända konserveringsmedlet som vi har i våra krämer och om det inte finns parabener vad använder man då? Dehydroacetic acid eller Dibromohexamidino isethionate kanske? Och vad gör dessa ämnen i vår kropp? Tyvärr vet vi inte det eftersom samma forskning inte har gjorts på dessa ämnen som på parabener.

Att parabener skulle kunna vara allergiframkallande kanske inte är så märkligt som det först kan tyckas. Eftersom parabener har i sin kemiska grundstrukturen bensoesyra, ett ämne som finns naturligt i växter, är det konstigare att bli allergisk mot parabener än att man är allergisk mot just lingon. Det enda ämne som jag känner till som hundraprocentigt INTE är allergiframkallande är mineralolja. Och mineralolja är en död produkt som sakta med säkert kväver vår hud… Så det där med allergi är inte så enkelt trots allt.

Det gäller att fundera kring vem står bakom vilken information och vem som tjänar på vad. Jag är absolut för att vi hittar andra sätt att konservera våra krämer, men jag vill först att det görs grundlig efterforskning på det som stoppas i i stället för parabener innan man byter ut just parabenerna. Som vanligt vill jag dock slå ett slag för naturliga parabener utvunna ur lingon och blåbär i stället för syntetiska parabener.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Vitality2day

Your help to sustainable health and redesigning your body

Med karta & kompass genom livet

Om själens verksamhet med allvar och glimten i ögat

Hiking Photography

Beautiful photos of hiking and other outdoor adventures.

Vitality2day

Your help to sustainable health and redesigning your body

InternaleARTh

Finding the truth to good health.

The Libra Chronicles

I'm just waiting on that train, because the Fast Ones always ride for free...

shemovesinherownway91

I move in my own way :P

Sophie Bowns

“Without leaps of imagination or dreaming, we lose the excitement of possibilities. Dreaming, after all is a form of planning.” ― Gloria Steinem

preneedfuneralplan

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

at wits' end

information overload

aho's homemade food

The universe is a big place, perhaps the biggest.

Kebba Buckley Button Speaks

Your source for energized, fulfilled, joyous living!

As Time Goes...Buy

"spending 90 days in the wilderness"

silkroadcollector.me

An International company that offers private antique art sales to clients around the globe.

Adrea in Wonderland

“I know who I WAS when I got up this morning, but I think I must have been changed several times since then”

STAY HEALTHY with SAMANTHA

Just another WordPress.com site

juliefornander

The greatest WordPress.com site in all the land!

Belle Grove Plantation Bed and Breakfast

Birthplace of James Madison and Southern Plantation

Yoga Pants & Wine

the diary of a mom, suburban chicken keeper, feminist killjoy, fumbling fittie, wine enthusiast, occasional troublemaker.

%d bloggers like this: